Meram Yeniyol Cad. No: 94 (Lastik Durağı) Meram / Konya
diş hekimi zahid ak

Gülüş Estetiği

Gülüş estetiği, gülüş tasarımı , diş estetiği sıklıkla karşılaştığımız ; hastalarımızın şikayeti isteği ve talepleri…
Peki nedir gülüş tasarımı, gülüş estetiği?
Dünyada her estetik amaç güdülen eserde uygulanmaya çalışılan; her ressamın her sanatçının uygulamaya çalıştığı altın oranın dişlere de uygulanmaya çalışılmasıdır .
Altın oran ne diye sorarsanız ?
Wikipedia: Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır.
Altın oran bir sayısal değerdir. Kainatta bir çok varlıkta bunu görebilmekteyiz .
Hülasa ;güzelliğin matematiksel değeri diyebiliriz .

Bu altın oranın ağzımızdaki anlamı
santral dişlerimizden arka dişlere gidildikçe diş görünürlüğübu oranda azalır . Aynı şekilde dişlerin boy / en oranları da altın orana yaklaştıkça gözümüze daha güzel görünürler.
İşte gülüş estetiği yaparken temel amacımız değiştirdiğimiz diş formlarınızı altın orana mümkün olduğunca yaklaştırmak.
Gülüş estetiği çeşitli malzemelerle yapılan fotoğraf çekimi , planlama , tasarım , preperasyon ve en sonunda bitim i kapsayan bir süreçtir.
Gülüş estetiği ufak dokunuşlarla da yapılabilir . Tüm dişlerinize işlem de gerektirebilir. Bu gülümseme tasarımı programlarında tasarım aşamasında planlanır.
Günümüzde dijital sistemleri kullanılarak fotoğraflarınızı özel programlara aktarıp gülüş estetiğinizi tasarlayıp bilgisayar da resim olarak ayrıca mock- up teknikleriyle ağzınıza uyarlayıp daha dişlerinize hiç dokunmadan tedavi sonucunu size gösterebiliyoruz .Gülüş estetiği ya da gülüş tasarımında önemli olan diş hekiminin fotoğraflarla , videolarla çalışması ve tasarımını kendi yapmasıdır . Daha sonra işin protetik kısmı yani lamina yaprak porselen , e-max lamina , zirkonyum kaplamaları Dental laboratuarlar tarafından yapılmaktadır. Bu laboratuvar da dijital sistemleri kullanıp fotoğraflarla işi yaparsa sonuç olarak güzel bir gülüş estetiği sağlanır.
Gülüş estetiği diş hekimliğinde mesleğin varoluşundan itibaren aslında vardır. Göz kararı olarak bla bla… olarak hastaya tarif edilir hastada kabul ederse dolgularla kaplamalarla hastanın dişleri restore edilirdi . Artık bunu böyle yapmayıp tarif etmeden konuşmadan hastamıza gösteriyoruz kanıta dayalı bir iş yapıyoruz.
Yani gülüş estetiği tasarımı aslında işlemin başlangıcı ve en önemli kısmı… burada siz hastalarımıza yapacağımız işi baştan göstermekteyiz. Daha sonra ; full seramik kronlar, laminate yaprak porselenler, emax ler bazen de bonding sistemleriyle gülüş estetiği tasarımımızı ağzınıza naklediyoruz. Mutlu ,estetik ve sağlıklı gülüşler dilerim.